Van, amikor nem a selfie a legjobb megoldás!

Több mint két évtizedes executive search, fejvadászat és HR tanácsadói munka után a mai napig elcsodálkozom a beérkezett önéletrajzokon feltüntetett vagy csatolt portréképek látványán. A fénykép az önéletrajz egyetlen vizuális támpontja, mely másodpercek alatt ad lehetőséget a bíráló benyomásának kialakítására, tehát fontos, hogy tökéletesre menjünk, ezért is választottam első blogbejegyzésem témájául.

Az okostelefonok, okos készülékek rohamos terjedésével arányosan nőtt a gyorsan, átgondolatlanul készített selfiek száma, melyek többsége alapból torzít és előnytelen megjelenést, tekintet eredményez. Nehezen érthető annak ténye, hogy egy gyorsan „lőtt selfie”-vel kapcsolatban mit remél és gondol a pályázó, az elkapkodott kép vajon milyen hatást vált majd ki az első személyes találkozásnál, már ha persze sor kerül rá.

Szánjunk időt és adjuk meg a módját a fénykép elkészítésének! Kerüljük el a felesleges hibákat, és készítsünk szemből portréfotót! A bíráló számára esztétikai szempontból semleges kell, hogy maradjon a jelölt, mert annak tudására, tapasztalatára és motivációira kell fókuszálnia a személyes találkozás alkalmával. A sok évvel korábban készült kép önismeretből nem tükröz pozitív képet, viszont tétje van és üzenetet közvetít a felvételiztető számára. Ne adjunk lehetőséget a meglepetésre, menjünk biztosra!

A legszélsőségesebbek, így aztán a legmeghökkentőbbek is egyaránt a pucsító, fél- vagy egészalakos képek, netán házi kedvenccel, kutyával, macskával ölelkező jeleneteket megörökítők, melyekhez csupán józan belátás lenne szükséges, és nem is kerülnének az önéletrajzra.

Az önéletrajz egy szakmai névjegy, lenyomata tanulmányainknak, szakmai gyakorlatainknak és egyéb képességeink alkalmazásának, melyek szerkesztettsége, rendezettsége, ahogy a hozzá mellékelt kép is, önmagunk tükörképe.

Végezetül néhány jó tanács:

  • gondold át célod, miért jelentkezel
  • gondold, át, milyen megjelenés hitelesíti majd személyed (ruházat, haj, ápoltság)
  • ne kapkodd el, ne selfizz, szánj időt a minőségi portré elkészítésére