Tanulás, de tényleg!

Sajnálom az egymás után a munkaerőpiacra érkező generációkat, mert aggatnak rájuk mindent: a világba vetettségtől a céltalanságig, a lustaságtól az irracionális anyagi és egyéb elvárásokig, a munka vagy a tanulás elkerüléséig.
Ezzel együtt Ügyfeleink, akiknek mint #fejvadászok #közép– és #felsővezetőket keresünk, sokféle készség és képesség hiányáról panaszkodnak a projektjeink alkalmával.
A világ, amiben élünk és dolgozunk, soha nem látott mértékű és mélységű változásban van. Ránk zúdult a digitális és információs „forradalom”, benne a közösségi média nevű, intelligenciánkat minden nap próbára tevő és csapdában tartó entitással. Aztán a Covid, az e-commerce, a határok megszűnése és a remote HR – ezek külön-külön is nehéz kérdések itthon és globálisan egyaránt.
A következő területek kapják a legtöbb kritikát:
– gyakorlati szövegértés üzleti környezetben, szolgáltatói vagy egyéb fókusszal,
– digitális képességek – sajnos kevesebb van, mint szükséges lenne,
– kommunikációs képességek írásban és szóban, választékosság és pontosság hiánya, különösen vezetői kommunikáció
– interpretációs készség digitális és személyes megbeszélések alkalmával,
– lényeglátás, kiemelés képessége, a nagy „zajból” a fontos elemek azonosítása,
– összefüggések megtalálásának képessége komplex üzleti környezetben is,
– PM (projekt menedzsment) és projektirányítás, csapatvezetés informális szinten,
– elemzői képesség és precizitás, prediktív elemzések és üzleti modellezés.
A TOP 5 mindenképpen súlyos a listában, hiszen olyan, alapvető kompetenciák visszaeséséről szól, amelyek bármilyen felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal, karrierben gondolkozó, nyilván valamilyen vezetői feladatot magának megálmodó szakember számára a TOP 5 kompetencia bármelyikének hiánya egyesével is kizáró ok lehet az előrejutásban.
Fejvadászként mindezek mellett állandóan keressük a motivációt, a fókuszáltságot, a kitartást és a szűnni nem akaró érdeklődést – ezek is meghatározók mindannyiunkban!
Ennél sokkal többre van szükség!
Ha az Alma Mater nem adta meg a szilárd alapokat, akkor mindenkinek – az önismerete és önkritikája mentén – fejlesztenie kell skill-jeit és saját magát.
Igazságtalan bizonyos értelemben, de a piac sosem hazudik, ha „on the job” ez a helyzet, akkor tényleg tanulni kell!
#executivesearch #skills #competencies